wij zijn Schoonkantoor.nl - Schoonmaakbedrijf Amsterdam - Schoonmaakbedrijf Rotterdam - Schoonmaakbedrijf Arnhem

Ouderwets schoonmaak-ambacht, bestaat dat nog?

Ouderwets schoonmaak ambeacht - Schoonkantoor.nl

In IJopener, buurtkrant voor IJburg, viel ons oog op een leuk artikel. Columniste Simone Slotboom, schrijft hier over haar ‘oma Beppie’. Beppie was het type ‘ouderwetse werkster’. Een ras-schoonmaakster die absoluut niet deed aan droog afnemen. Er moest een emmer sop aan te pas komen, dan pas werd iets écht schoon.

Inmiddels hebben de schoonmaaktechnieken zich verder ontwikkeld. Met nieuwe technieken zoals microvezeldoek, is droog afnemen heel wat effectiever geworden dan vroeger. Maar het artikel raakt wel een belangrijk punt: de tijd die besteed kan worden aan schoonmaakwerk.

Onder druk van bezuinigingen wordt de schoonmaakbranche gedwongen om een minimale schoonmaaktijd per ruimte te calculeren. Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds gaat het ten koste van het algemene beeld over ‘schoon of niet schoon’. “Misschien is het zo gewoon geworden dat we het amper meer zien”, aldus Simone Slotboom.

Met name in scholen en overheidsgebouwen kom je vaak situaties tegen waaruit blijkt dat de bezuiniging op schoonmaak zijn tol eist. Simone weet dit treffend te beschrijven in haar artikel en noemt daarbij enkele concrete voorbeelden. Ze breekt daarmee een lans voor het schoonmaakwerk en de waardering die daarbij hoort. Chapeau.

Lees hier het hele artikel in IJopener 06-2016