Hygiënisch schoon
Hygiënisch schoon, wat is dat eigenlijk?
Schoonmaken is iets dat we al sinds mensenheugenis kennen. Wonen, werken en ontspannen in een schone werkomgeving is iets wat we als prettig ervaren. Daarom wordt veel tijd besteed aan het schoonmaken. Bij schoonmaken gaat het niet alleen om de aanblik van een schone en opgeruimde omgeving, maar ook om gezondheid. Het begrip hygiëne speelt vandaag de dag een belangrijke rol in het tegengaan van virussen en bacteriën.
Maandag wasdag…
Aan het begin van de 20e eeuw was er sprake van een rolverdeling: het overgrote deel van de vrouwen bleef thuis voor het huishouden en mannen waren de ‘kostwinners’. Het schoonmaken gebeurde veelal volgens een vast weekrooster. Maandag wasdag, dinsdag strijken, woensdag de kasten en kelder schoonmaken, donderdag de woon- en slaapkamer doen en vrijdag kreeg de keuken een beurt. Op zaterdag werd in de tuin gewerkt en zondag was voor de kerk en visite.
Schoonmaken – reinigen – desinfecteren
Er is veel veranderd sinds die tijd en gelukkig maar. Schoonmaken gebeurt nog steeds natuurlijk, maar het typische rol- en weekpatroon is bij de meeste mensen wel verdwenen. Ook kunnen we onderscheid maken tussen schoonmaken, reinigen en desinfecteren. Schoonmaken is volgens Van Dale het ‘ontdoen van vuil en ongerechtigheden’, terwijl met reinigen doorgaans een proces wordt bedoeld met behulp van chemische middelen of hoge temperaturen (stomen). Desinfecteren gaat nog een stapje verder. Daarbij gaat het om het gericht doden van bacteriën, oftewel ontsmetten.
Micro-organismen
Dan is er dus ook nog het begrip hygiëne. Het RIVM zegt hierover: hygiëne is het verwijderen van ziekteverwekkers door schoon te maken. Naast het schoonmaken van objecten en ruimtes gaat het hierbij ook om persoonlijke hygiëne, zoals handen wassen, douchen en bijvoorbeeld het bewaren van voedingsmiddelen in de koelkast.
Ziekteverwekkers kunnen voorkomen in micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Je kunt ze vinden op onderwerpen die vaak met de handen worden aangeraakt, zoals deurklinken, lichtknopjes en toetsenborden. Pas als dit soort onderdelen goed zijn schoongemaakt kun je spreken van hygiënisch schoon. En dat is precies waar we bij schoonkantoor.nl op focussen. Juist omdat we ruimtes schoonmaken waar objecten door veel verschillende personen worden aangeraakt, zoals kantooromgevingen, scholen en openbare ruimtes.
Er is dus een verschil tussen schoon en hygiënisch schoon. Op een deurklink die er schoon uitziet kunnen meer schadelijke stoffen zitten dan op een stoffig bureaublad.
Zie ook: https://www.rivm.nl/hygiene